Världen största solanläggning

Under perfekta ökenförhållanden har Indien nu färdigställt världens hittills största solenergianläggning. I Guarat har man nu en solpark som kan producera 605 MW under goda förhållanden. Det finns bloggare som verkar tro att solen skiner dygnet runt i Indien. Ser man på faktiska produktionssiffror från de senaste månaderna så framgår det att man har en verkningsgrad på 18 procent mätt över dygnet. Anläggningen kan därför inte försörja 100.000 – 200.000 amerikanska villor utan 18.000-36.000 dito, förutsatt att man har tillgång till balanseringskraft.

Skalar man upp den produktionsdata som finns hittills så kommer anläggningen att kunna leverera 0,95 TWh per år. Det kan jämföras med de 13,6 TWh man räknar med att få från den reaktor som just nu byggs i Finland. Världens största solenergianläggning är alltså en fjortondel så stor som en ny reaktor. I Indien fortsätter att satsa på solenergi. Men de satsningarna bleknar vid en jämförelse med kärnkraftssatsningarna. För närvarande byggs 7 nya reaktorer och man planerar för ytterligare minst 16.

Kostnaden för solanläggningen uppges ha blivit 90 miljarder rupiees, det skulle i så fall motsvara 11,5 miljarder kronor. Om det stämmer så är det ett positivt tecken på att kostnaderna har gått ner, jämfört exempelvis med den här anläggningen i Marocko. Men det är ändå inte billigt. Jämfört med den finska reaktorn (50 miljarder kronor) är det en investeringskostnad per terawattimme som är 230 procent högre. Och då talar vi om ett reaktorbygge som var den första i sin serie och som har drabbats av stora fördyringar. Nummer två i serien byggs i Frankrike och beräknas bli 6 miljarder billigare. Jämfört med den är solanläggningen 270 procent högre. Nummer tre och fyra byggs i Kina och blir ännu billigare, jämfört med dem blir solanläggningen 530 procent dyrare att bygga per terawattimme.

Solenergi och kärnkraft påminner om varandra eftersom de är dyra att bygga, men de rörliga kostnaderna är låga. Hur det kommer att se ut för solenergin, vet vi inte riktigt eftersom det är ny teknik. Hur mycket skötsel och service kommer att behövas för att hålla anläggningen i trim? Anläggningen har byggts till största delen med privat kapital. Det som gör att investerarna kan räkna hem kalkylen är att man har fått garantier från delstaten att de kommer att köpa all elektricitet till det facila priset av 15 rupiees per KWh, vilket motsvarar 1,92 kronor. Det är ett bra pris med tanke på att det man får för pengarna är en ojämn elström. En jämförelse är att det svenska spotpriset under de senaste fem åren legat på i genomsnitt 43 öre per KWh.

SvD1 SvD2 SvD3 GP1 GP2 GP3 SR SR2 Ex

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar