Dubbelspelet

Politikerna har i 40 års tid haft som uttalad ambition att höja elpriset. Syftet har varit att genom högre priser stimulera energibesparingar och underlätta övergång till förnyelsebara energikällor. Efter att ha hållit på i 40 år så har man verkligen lyckats. Priset har tredubblats jämfört med inflationen. När sedan de höga elpriserna väl är på plats så börjar politikerna plötsligt oroa sig för att priserna är för höga. Den som vill veta mer om detta dubbelspel kan läsa Maria Erikssons nyutkomna bok som heter just Dubbelspelet.

Skatter är ett sätt att höja elpriserna och just skatter är något som använts mycket i Sverige. Sedan kan det naturligtvis vara en fördel för politikerna om skatterna kan döljas så att de inte ser så stora ut som de i verkligheten är. I det här diagrammet kan man se att skatterna är över hälften av elpriset för villaägaren med elvärme. Moms och elskatt framgår av fakturan. Men därutöver kommer elcertifikatsavgift och utsläppsrätter som också bör räknas som skatter i det här sammanhanget.

Maria Erikssons slutsats är att avregleringen av elmarknaden inte kan ses som boven bakom de höga elpriserna. Utbudsbegränsningarna är däremot något som pressar upp priserna. På denna punkt är energiöverenskommelsen från 2009 haltande. Det är möjligt att bygga ersättningsreaktorer, men nuvarande ägare verkar ha fått en vetorätt som gör att nya aktörer inte får möjlighet att etablera sig. Att köra på med de gamla reaktorerna så länge det går kan vara bra för ägarna. Men för samhället i sin helhet är det hög tid att få beslut på att de äldsta reaktorerna byts ut mot moderna anläggningar. Nya reaktorer kan dels få en högre effekt, men framförallt kan man räkna med högre tillgänglighet.

DN DN2 DN3 DN4 Ex Ex2 SvD GP

3 kommentarer

 • By Johnny, 27 februari, 2012 @ 12:57

  Bra inlägg, instämmer helt.

  Politker är det största hotet mot mänskligheten. Nästan allt de gör misslyckas och skattebetalarna får betala. Ett exempel är när man avvecklade två välfungerande kärnkraftsreaktorer och ersatte dem med dyra och dåliga vindsnurror som subventioneras och står still när det inte blåser, när kylan kom steg priset till 13 kr och en del företag tvingades stoppa produktionen eftersom den blev för dyr.

  Politiker måste röja vägen för konkurrenskraftig elproduktion i Sverige genom att ta bort alla skatter på energi utom momsen på 25%, avveckla alla subventioner och CO2 regleringar och utsläppsrätter. Helst dela ut aktierna i Vattenfall och andra statligt ägda energibolag till svenska medborgare gratis och börsnotera dem så att de kan fritt utveckla den energimix som de finner bäst utan att politikerna lägger sig i och förstöra.

 • By Johnny, 27 februari, 2012 @ 13:04

  Klimathysterin som helt fokuserat på att begränsa mänskliga utsläpp av CO2 motiverat med domedagsprofetior. Nu säger seriösa forskare att CO2 är inget miljöproblem, kanske blir det lite varmare och lite grönare. Hur många miljarder har inte denna hysteri kostat världens skattebetalare?

  http://www.unt.se/debatt/vaumlxthusgasers-inverkan-aumlr-ringa-147615.aspx

 • By Johnny, 27 februari, 2012 @ 13:10

  Det händer väldigt mycket på kärnkraftsfronten nu. Indien bygger toriumreaktor, Kina skall tillverka kärnkraftverk på löpande band. Här är en blogg av kärnkraftsentusiasten Gunnar Littmark som håller koll på vad som händer i verkligheten med Sverige sover:

  http://www.unt.se/debatt/vaumlxthusgasers-inverkan-aumlr-ringa-147615.aspx

Other Links to this Post

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar